EFT Relatietherapie Den Haag

Emotionally Focussed Therapy, de naam zegt het al. Deze manier van behandelen gaat over de emoties. Die emoties dirigeren namelijk alle communicatie in een relatie. Daardoor wordt een gesprek soms keihard, zeg je dingen waar je spijt van krijgt en die dan toch gezegd zijn of kun je je juist gaan afzonderen.

We pellen jullie relatie, maar vooral jullie communicatie, laagje voor laagje af. Dat is heel concreet, we nemen echte situaties, pluizen van minuut tot minuut uit wat er gebeurt en vooral hoe dat voelt. Je zult merken dat je daardoor jezelf en de ander beter begrijpt en ook anders op elkaar kunt reageren. Zo kunnen jullie weer een hechte band met elkaar krijgen.

Werken aan ‘jullie’

Het leven is druk: familie, gezin, werk, studie, vrienden en dan nog alle dingen die altijd gedaan moeten worden. Wat fijn dat je relatie een veilige haven was. Waar je even niet hoefde. Waar je helemaal jezelf was. Waar je bij kon komen.

Even niks. Even niet nadenken. Even geen gedoe. Weet je nog wanneer jullie voor het laatst spraken over De Grote Dingen? De wensen, de dromen, de angsten? Zonder geruzie of verwijten? Samen het leven tegemoet? De meeste stellen weten het niet meer. Logisch ook als je het dag in dag uit laat weg vloeien in ‘even niks’ en ‘even geen gedoe’. Jullie zijn overal mee bezig, behalve met jullie.

Emotionally Focussed Therapy (EFT) is voor alle stellen die die moeite wél weer willen doen. Waarschijnlijk omdat het voor jullie de laatste kans is. Jullie hebben het zwaar samen. Bijna ondraaglijk zwaar. En je twijfelt of jullie relatie dit kan doorstaan. In het verlengde daarvan ben je ook onzeker over of je het wel wilt. Overigens, het kan ook zo zijn dat jullie merken dat de aandacht verslapt en jullie dát graag willen voorkomen.

Hoe werkt EFT?

De therapie richt zich op je emoties. Dat is voor sommige mensen even slikken. Emoties zijn toch de onbekende en ongrijpbare krachten in je leven. Waar je niet makkelijk over praat. Sterker nog, je weet niet eens zeker over je wel bij die hele diepe emoties wilt komen. Wie weet wat er allemaal loskomt. En toch gaan we het doen. Omdat het nodig is. Omdat jullie elkaar in de diepte moeten kennen: hoe je met iemand wilt zijn, wat je geeft, wat je deelt, hoe je je aan een ander wilt verbinden.

De methode, Emotionally Focussed Therapy, is een wetenschappelijk goed geteste behandelmethode die snel tot zaken komt en verrassend snel resultaat boekt. Daarbij zijn niet de emoties het onderwerp, maar de manier waarop jij en je partner ze herkennen, begrijpen en kunnen beheersen en gebruiken.

EFT Relatietherapie Den Haag: het doorbreken van de patronen

Zoals gezegd: eerst moeten jullie werken aan de manier waarop jullie gesprekken voeren. Dat is heel concreet werk, waarin jullie de vaste patronen van jullie omgang herkennen, erkennen en wegnemen. Zie je, jullie gesprek gaat eigenlijk altijd op dezelfde manier. De een zegt dit, wat de ander zo opvalt, wat de een dan weer niet zo bedoelde, waar de ander zo zijn vraagtekens bij zet.

Jullie hebben dat gesprek al duizend keer gedaan en kennen de danspassen uit jullie hoofd. Want zo zien wij het: als een Dans van Weerstand. Welk gesprek jullie ook voeren, het volgt de dwingende passen van die dans. Jullie zitten er in vast. En waarschijnlijk hebben jullie het niet eens door.

Gelukkig begrijpen de meeste mensen heel snel waar ze de fout in gaan. Ze voelen het gebeuren. Het probleem: zelfs als je het weet kun je er weinig aan doen. Daar helpen wij bij. Samen vinden we manieren om die standaardstappen te doorbreken. Dat is nodig ook want met die negatieve interactie breken jullie je relatie steeds een beetje verder af – het basale gevoel van verbondenheid en veiligheid.

Het laat zich overal zien

Die manier van omgaan, die Dans van Weerstand, die zit in elk gesprek dat jullie hebben. Zelfs in de meest oppervlakkige. Dat is fijn voor ons omdat wij jullie heel snel kan duidelijk maken waar de problemen zitten bij EFT Relatietherapie Den Haag. De meeste stellen schrikken er een beetje van; ze hebben niet in de gaten hoe vastgeroest hun patronen zijn en hoe onzichtbaar voor henzelf. Bekend worden met jullie patronen en gedrag is de eerste stap om hieruit te komen. Emotionally Focussed Therapy laat zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Je emoties bepalen je

Een liefdesrelatie is een verbond dat eerst en vooral emotioneel is. De liefde, maar ook het gevoel van veiligheid, zekerheid, vertrouwen en kwetsbaarheid zijn de diepe emoties waarin jullie vorm krijgen. Dat is niet zomaar iets. Want als het tussen jullie mis gaat, gaat het in essentie daar mis. Vandaar dat het soms ook zo heftig kan zijn.

Jullie leven op de rauwe emotie – zelfs als jullie dat zelf helemaal niet eens in de gaten hebben. Je leert begrijpen dat die heftigheid alles te maken heeft met gevoelens zoals angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing.

Door dit structureel en grondig te behandelen vergroten jullie het gevoel van veiligheid en intimiteit en maken jullie ruimte om samen verder te groeien.

De drie fasen van EFT

    1. We zorgen dat het niet meer zo uit de hand loopt. Jullie leren de patronen te doorbreken en zijn uiteindelijk in staat tot goede gesprekken zonder dat een van jullie te snelle conclusies trekt, op zijn stokpaardjes gaat of niet over zijn eigen schaduw kan stappen.
    2. Dan is het tijd jullie relatie en jullie ervaring van jezelf in die relatie te verdiepen. Jullie kunnen weer kwetsbaar zijn, onzeker en open. Je hervindt je wensen en verlangens, spreekt je angsten uit. Jullie durven weer samen in onzekerheid te zijn. Zoekend, maar vol vertrouwen;
    3. Jullie komen tot elkaar en kijken terug. De klachten waar jullie mee kwamen blijken kleinigheidjes, dingen die jullie nu makkelijk kunnen bespreken en oplossen. Jullie kunnen ook weer vooruit kijken. Naar leuke dingen, naar een mooie toekomst, samen.

Contact opnemen – Aan de slag met je relatie

Wil je meer weten over (EFT)Relatietherapie, wil je advies in jullie situatie, of meer weten over ons? Bel vrijblijvend met de praktijkassistent van EFT-Relatietherapie Den Haag op telefoonnummer: 070-2210068. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 20.30 en op vrijdagen tot 17.30. Je mag ons ook een bericht sturen, je krijgt snel antwoord.