Systeemtherapie Den Haag

Het meest bepalende systeem

Systeemtherapie zet jullie midden in het netwerk van contacten dat jij en jullie hebben. Kijk om je heen en je ziet iedereen die van invloed op je is. Mensen die dicht bij je staan hebben veel meer effect op je dan vage kennissen en collega’s. Jullie relatie, jullie partnerschap, en als er kinderen zijn, jullie gezin, is een van de sterkste systemen die er zijn. Als het in dat systeem mis gaat, kun je er rustig vanuit gaan dat het overal misgaat.

Behandelen ‘in het wild’

Veel behandelmethoden halen je uit de realiteit; in de veilige, stille en geïsoleerde omgeving van een behandelkamer kun je over alles nadenken en alles analyseren. Je krijgt veel inzicht en hebt goede ideeën over hoe het anders kan. Het nadeel is dat de analyse en je plannen een beetje naast de werkelijkheid staan. Systeemtherapie behandelt je midden in het probleem, tussen de vragen, klachten, moeilijkheden. Met je handen uit de mouwen en je voeten stevig op de grond. Dat is soms zwaar en niet altijd even mooi, maar het is wel écht en heeft echt resultaat.

Een genogram

Vaak maken we een genogram. Dat is een uitgebreid overzicht van het familiesysteem van jou en je partner. Het maakt zichtbaar wat onzichtbaar is en helpt je context te geven aan de situatie waar jullie nu inzitten. Je wordt je bewust van patronen uit je verleden, je leert jezelf in een nieuwe context kennen en begrijpt beter waar gevoel en gedrag vandaan komt. Dat leer je niet alleen over jezelf, maar ook over je partner. Voor veel stellen is het genogram niet alleen een poort tot kennis en inzicht, het geeft ook houvast, je kunt er eens naar terugkijken, je kunt samen de tijd nemen er nog eens wat dieper over na te praten.

Vinger aan de pols

We verzetten het werk met zijn drieën. Het is daarom belangrijk dat het tussen jullie en de behandelaar ‘klikt’; dat we een beetje dezelfde taal spreken en elkaar makkelijk begrijpen. Wij besteden veel tijd en aandacht aan het zetten van de juiste sfeer en het vinden van de juiste toon. Het is belangrijk, omdat: hoe beter we kunnen samenwerken, hoe beter het resultaat is.

Wij vinden het net zo belangrijk om goed bij te houden hoe het jullie vergaat. Vandaar dat we een grafiek bijhouden. Elke keer vragen wij jullie een cijfer te geven voor een aantal thema’s. Die cijfers houden wij bij en zo zien jullie in een overzichtelijk schema hoe jullie vooruit gaan.

Contact opnemen – Aan de slag met je relatie

Wil je meer weten over (EFT)Relatietherapie, wil je advies in jullie situatie, of meer weten over ons? Bel vrijblijvend met de praktijkassistent van EFT-Relatietherapie Den Haag op telefoonnummer: 070-2210068. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 20.30 en op vrijdagen tot 17.30. Je mag ons ook een bericht sturen, je krijgt snel antwoord.